Behandlingar

Behandlingar som ni kan få boka in er hund till:

 • Simning
 • Massage och/eller novafone
 • Laser
 • Vibrationplatta

Simning:
Ett mycket bra och skonsamt sätt att träna hela kroppen. Simning ger samma goda effekter hos hundar som hos människor vad gäller möjligheten att förbättra konditionen, bygga upp muskler och ge hunden en möjlighet till en mycket allsidig träning.

Simträning i rehabiliteringssyfte:
En skonsam och korrekt simträning både innan och efter operativa ingrepp leder till en kortare konvalescenstid. Genom simningen får ges  möjlighet att träna muskulaturen utan risk för slitage på lederna. Simning är mycket bra vid olika slags ledproblem så som t.ex. höftledsfel, då bygger hunden upp muskulaturen kring höfterna och får därigenom stärkt  dem utan belastning på lederna. Hundar med defekta leder behöver extra god muskulatur för att de, så långt det går, ska kunna stödja leden och kompensera felet.

          

                                              

Simträning i friskvårdssyfte:
Simning bra för hundar eftersom det är en skonsam motionsform.
Det är också en bra träningsform för överviktiga hundar att simma och kan med fördel användas tillsammans med bantning utan att lederna belastas.

Att tänka på!

Ge hunden tid på sig att vänja sig vid träningen så den är trygg i vattnet.

Simningen aktiverar alla muskler så även korta träningspass kan ge hunden träningsvärk.

Bygg upp hundens kondition och muskler successivt och Låt den varva ner efteråt och var noga med stretching efter.

Hundar med feber, variga eller öppna sår, hjärtfel, epilepsi, löp, vid viss medicinering, vid vissa typer av skador ska inte simma.

Intresserade av att prova på simträning,
antingen i rehab- eller friskvårds syfte.
Kontakta:
Susanne – Ucklums Hund & Hälsocenter,
0703-56 24 40

 


Laserbehandling

Vad är laser och varför fungerar det?

Laser är en sorts lampa som avger ett koherent (mkt välordnad) ljus med unika egenskaper som bl.a. främjar läkning och minskar inflammation i  t. ex. muskler, senor och leder.
Lasern producerar synlig eller osynligt ljus, det beroende på dess våglängd som avgör om man kan det mänskliga ögat se laserstrålen.

Laserljusets egenskaper är unika till skillnad från allt annat ljus. Ljuset består av fotoner med en och samma våglängd som skapar ett koherent (välorganiserat) ljus. Det kan till viss del jämföras med fotosyntesen där växterna tar emot solljus.
Väldigt förenklat kan man säga att när man belyser med laser påverkas delar i cellen som är känsliga för ljus, så att t ex energiproduktionen i cellen ökar. Då sätts fotokemiska processer igång och det leder till positiva verkningsmekanismer som hjälper kroppen att läka.
Läkningen påskyndas mycket när cellen får mer energi. Men det är egentligen en hel kaskad av händelser som sker, vilket påskyndar läkningen i skadad vävnad och allt detta minskar smärtan. Exempelvis så minskar vissa ämnen som startar och upprätthåller en inflammatorisk process av ljusets unika egenskaper, vilket kan lindra många symptom. Det hela är en mycket komplicerad process och detta är en förenklad förklaring.

Laserljuset har unika egenskaper som ger följande effekter:

 • Stimulerar cellfunktioner (ökar energiproduktionen i mitokondrien)
 • Minskar smärta
 • Bryter smärtcykeln
 • Reducerar inflammation
 • Reducerar svullnader och ödem
 • Främjar läkning

Laserljuset har visat sig ha många positiva effekter på celler och vävnader genom att det bl.a. ökar energiproduktionen i cellen. Därmed förbättras och påskyndas läkningsprocessen. Över 40 års forskning visar att rätt typ av laser ljus av rätt styrka och dos påverkar läkning och smärta. När laserljus används för att minska smärta, inflammationer och främja läkning kallad det medicinsk laserbehandling eller Low Level Laser Therapy (LLLT). En positiv effekt av laserbehandling kan vara att man upptäcker att behovet av smärtstillande medel minskar. Läs mer om vad den kan användas till.

Läs ”Laser som läker” – Lars Hodes avhandling.

Några kontraindikationer?

 • Epileptiker – ej behandling över huvudet
 • Gravida – ej behandling över magen
 • Hjärtsjuka – ej behandling över hjärtat (Det går bra att bra behandla att behandla personer med pacemaker)
 • Organtransplanterade
 • Cancer

Resultat av laserterapi
(Nedan info är taget från humansidan – men fungerar på samma sätt på djur eftersom de är uppbyggda som oss, allt från celler till muskler,enzymer,  immunförsvar – infektioner etc. och upplever smärta på samma sätt som oss människor).  Orsaken är finns ännu inte så många studier på just hund.

Läkningstiden för akuta skador kan reduceras med upp till 75%. Laserterapi är smärtfritt men kan ibland upplevas som en svag stickande eller värmande känsla.

Själva behandlingen tar normalt sett 10-20 min och kombineras ofta med annan behandling.Det finns inga biverkningar men som vid alla andra typer av behandling, kan vissa behandlingsreaktioner som ökad irritation, oro och rodnad uppstå i det behandlade området. Detta ses som normalt och avtar under loppet av 12-24 timmar.

I stort sett alla kan behandlas med laser men för  t ex gravida. epileptiker och hjärt- och cancerpatienter finns vissa områden som inte bör behandlas. Det är bra att kolla med sin läkare om man är osäker.

Den terapeutiska lasern som används i detta sammanhang har lägre styrka och en annan spridning på strålarna så det finns ingen risk för skador vare sig på ögon eller vävnad. Effekten är uteslutande positiv och stimulerande på kroppens reparationsmekanismer.

Laserterapi väl understödd inom forskningen.
Relativt nyligen (2010) skrevs de i tidningarna om en ny australisk studie, som publicerats i medicintidskriften The Lancet. Den visar att laserterapi är ett effektivt vapen mot smärta. Undersökningen baserades på 820 personer med kronisk nacksmärta. De som genomgick laserterapi upplevde fyra gånger högre lindring jämfört med dem som bara fick placebolaser.

Två av tre blev av med smärtan helt eller fick den minskad! För patienterna kom lindringen omedelbart och de var fortsatt smärtfria upp till 22 veckor då studien avslutades.

I en annan studie från 2007 (Aust J Physiother 2007;53(3):155-60) med patienter med kronisk ländryggssmärta jämförde man tre grupper, en som bara fick laser, en som bara fick träning och en där man kombinerade laser och träning. Efter 12 veckor såg man ingen skillnad mellan grupperna med bara laser eller träning, men i gruppen med en kombination av laser och träning såg man signifikant förbättring i både smärta och ökad rörelse.

Det finns över 3000 studier om laser, det görs ca 300 om året, som visar både när det funkar och inte. Det internationella laserförbundet har ett flertal studier om laserterapi. På deras hemsida kan man läsa mer  www.walt.nu


Massage:

Hundmassage kan ges för att skapa välbefinnande för hunden och för att förebygga skador genom att muskler hålls spänningsfria.
Massage ges med mycket gott resultat också för att snabba på läkningsprocessen i skadade muskler. När massage ges under läkningsprocessen kan muskeln lättare behålla sin smidighet då bindväven som alltid bildas i skadade och orörliga muskler minskar vid massage.

Den kan också hjälpa till att mjuka upp muskler som får arbeta extra mycket. En hund med höftledsproblem eller artros exempelvis, kommer att belasta vissa muskler extra hårt för att kompensera för sin svaghet i de partier som berörs av problemet.
Till det kommer att massagen för hundar har en mycket rogivande effekt och kan hjälpa överaktiva hundar att bli lugnare.

Händer i kroppen vid massage:
Blodcirkulationen ökar när hunden får massage. Näring och syre transporteras på det viset effektivare ut till hundens muskler, bindväv, benvävnad och inre organ. Detta gör att läkningsprocessen i exempelvis en skadad muskel eller sena går snabbare.
Blodtrycket sänks lokalt genom att muskelspänningen släpper och blodet kan cirkulera bättre genom muskeln. Blodtrycket sänks också genom att hormonet oxytocin frisätts. Oxytocin verkar i parasympatiska delen av nervsystemet, det vill säga lugn-och rodelen. Denna del är viktig i kroppens uppbyggnad då det påverkar utsöndring och immunförsvar.
Hunden kommer ner i varv och kan slappna av och läkning stimuleras.
Lymfcirkulationen påskyndas. Lymfsystemet är en viktig del av immunförsvaret. Lymfsystemet har också en viktig funktion genom att det transporterar bort slaggproduketer och överblivna proteiner. När lymfcirkulationen ökar stärks hundens immunförsvar.
Ledvätskan stimuleras vid en behandling, där man gör lätta passiva rörelser i leden.
Spänningar i muskler löses upp och blodet och syret kan åter strömma genom muskeln. Och smärtor i muskeln kan minska.
Oxytocin, som är ett lugn och ro hormon utsöndras i kroppen vid massage och en djup avslappning ges. En vila som är nyttig för all läkning och återhämtning. Detta ger också stressade och nervösa hundar en chans att gå ner i varv och spända muskler får tillfälle att slappna av.

Bild ur boken Lung och beröring – Oxytocinets läkande verkan i kroppen av Kerstin Uvnäs Moberg
Otroligt intressant och lättläst bok. Alla dessa olika effekter som oxytocinet ger.

Novafon

Ett alternativ  till vanlig massage är intraljudsbehandling med en novafone.

Den jobbar med att sända ut ljudvågor ner i musklerna som ökar cirkulationen, vilket leder till att  ny näring och syre kommer ut i kroppen samt att då även slaggprodukter av olika slag drivs ut.
Den går lika bra att använda på djur som på människor. De flesta som jag har behandlat älskar det.
De blir avslappnade och somnar, vissa sitter bara och blundar och njuter.
Den skickar ner ljud djupt och ner i muskeln så att man även kommer åt den annars svåråtkomna djupliggande muskulaturen. Men även ytliga kraftiga vibrationer.

Novafon är en precisionsbyggd apparat för lindring av smärta och sårbehandling. Den producerar ljuvågor (100 – 10.000 Hz – kallas Intraljud) och är extremt effektivt för egen behandling av smärtproblem. Ingen risk för biverkningar. Intraljud har använts sen 40 år tillbaka och några skadeverkningar har aldrig rapporterats.
Novafon är den enda ljudvågsapparat som fått CE-godkännelse för elektromedicinsk terapi !

                     

                                   

För Djuren
Intraljud med Novafon är en mycket lämplig och välbeprövad behandlingsform för hundar och hästar. De flesta älskar att få en behandling med en Novafone, Vissa hundar som har ont eller
tycker det är jobbigt när någon ska ta på dem, här brukar Novafonen var kanon.
Tusentals travhästägare har använt Novafon, den mest kända fallet är kanske Legolas som fick dagliga behandlingar under sin tävlingskarriär.

Modeller:

Novafon MK-3           Pris: 2490:-
Den senaste och bästa modellen, med ytterhöljet förkromat för extra livslängd.Prestandan (ljudvågor) är samma som DK-2, men apparaten kan ställas om från ljudvågs- till percussionseffekt som ger kraftiga vibrationer över ett större område, lämplig för att mjuka upp stora ytor.Förlängningshandtag som ger 15 cm längre räckvidd medföljer. Allt ligger förpackat i skyddande förvaringsetui med lås och innerklädsel av velour. 2 års garanti.
Novafon DK-2            Pris 1950 kr

Grundmodellen. Ytterhölje av vit plast. Robust konstruktion som har funnits i många år.Enkelt etui. Mycket prisvärd! 1 års garanti.
Förlängningshandtag     Pris: 190:-

Ger 15 cm bättre räckvidd. Kan köpas som tillbehör till DK-2. Superstark armerad polyamidplast. Vikt endast 60g Passar alla modeller.

 

Vibrationsträning/behandling:

Vibrationsplatta:
Den har väldigt bra effekt på många olika typer av skador och problem och ger stor variation av friskvård- och rehabiliteringsmöjligheter. Vibrationsträning stärker hundens stabiliserande och lednära muskulatur.

Den är ypperlig som smärtlindring och för påskyndande av läkning vid artros, senskador, icke akuta diskbråck mm.
Vibrationsplattan ger avspänning och ökad återhämtningsförmåga efter hårdare träning eller tävling.

Vibrationsplattan kan också användas för att styrketräna hunden, både den friska och den på rehabilitering.

  

Vibrationsträning:

Avlappning och muskeluppbyggande!

På vibrationsplattan kan man på ett säkert och effektivt sätt arbeta både med rehabilitering och friskvård, avslappning, rörlighet och styrketräning.

Träning på vibrationsplattan ger effekter som ökad muskelstyrka, balans, koordination samt ökad
cirkulation som underlättar återhämtning och befrämjar läkning.

Den har väldigt bra effekt på många olika typer av skador och problem och ger stor variation av friskvård- och rehabiliteringsmöjligheter.

Vibrationsträning stärker hundens stabiliserande och lednära muskulatur. Den är ypperlig som smärtlindring och för påskyndande av läkning vid artros, senskador, icke akuta diskbråck mm.

Vibrationsplattan ger avspänning och ökad återhämtningsförmåga efter hårdare träning eller tävling.
Vibrationsplattan kan också användas för att styrketräna hunden, både den friska och den på rehabilitering.
Även bra vid träning då målet är viktnedgång av överviktiga hundar, den är skonsam mot lederna.

Vid vibrationsträning registreras en signifikant temperaturökning i sena redan efter ett par minuter
och behandling av svåra seninflammationer har varit mycket framgångsrika.

Den faktor som påverkar träning/behandling är hastigheten, eller svängningarna, på vibrationsplattan.
Rörelserna sker i vertikala plan (upp och ned) på mellan 5–30 Hz (svängningar per sekund) vilket ger leder och muskler en normal rörelseriktning och belastning. Fördelen med det är att hunden känner sig bekant med rörelserna.

En rehabilitering börjar ofta i så låga frekvensområden som 5 Hz, med att befrämja läkning (ökad blodcirkulation), sedan stegras behandlingen progressivt till funktionell träning  (kapillärbildning) och styrketräning (muskelstabilitet).

 

Comments are closed.

Login